Energiezuinige stooktips

29/04/2020

Een duurzame woning is tegenwoordig niet meer weg te denken uit een duurzame levensstijl. Heel wat gezinnen maken de overstap naar groene, hernieuwbare energie. Toch wordt snel vergeten dat hout een duurzame energiebron kan zijn waarmee je bovendien erg energiezuinig kan stoken. Zo’n 75% van de energiekosten gaat immers naar het verwarmen van onze woning, waar niet altijd efficiënt en zuinig wordt gestookt. Wij overlopen enkele energiezuinige warmte-elementen op hout en lijsten enkele tips op om energiezuinig hout te stoken.

Energiezuinige haarden en kachels

Verschillende types haarden en kachels kunnen een energiezuinig alternatief of aanvulling zijn op jouw andere verwarmingstechnieken in huis. Door hun rendement zijn bijvoorbeeld gashaarden maar ook hout- en speksteenkachels lief voor het milieu en zorgen ze voor de nodige besparingen op de energiefactuur.

Gashaarden

Een gashaard lijkt op het eerste zicht een type haard met een hoge CO2-uitstoot. Toch kan je deze haard op een eenvoudige manier duurzaam maken. Je focust je met een gashaard vooral op het verwarmen van de ruimte waarin je aanwezig bent, dit met een relatief schone en milieuvriendelijke brandstof.

Speksteen-, hout- en pelletkachels

Ook kachels kunnen erg energiezuinig zijn. Een houtkachel geeft je bijvoorbeeld de mogelijkheid om te stoken met hout en dit aan een hoog rendement, waardoor weinig warmte verloren gaat via het afvoerkanaal van de haard. Kies je voor een houtkachel van klasse A? Dan heb je een milieuvriendelijk exemplaar in huis. Bovendien bespaar je in stookkosten van andere verwarmingssystemen omdat je haard voor meer warmte zorgt. Daarenboven stoot een houthaard evenveel CO2 uit als dat deze stof vrij komt bij het natuurlijk decomposteringsproces in de natuur.

Een pelletkachel is daarnaast een andere duurzame warmtebron. Pelletkachels – die werken op samengeperste houtkorrels – zetten tot 90% van de brandstof om in warmte. Door de kachel ondermeer continu op een laag vermogen te laten draaien, ga je energiezuinig te werk.

Speksteenkachels tot slot verbranden het meest efficiënt en schoon en laten daarbij nauwelijks warmte verloren gaan. Speksteenkachels slaan warmte langdurig op in de steenmassa van de kachel, die op zijn beurt geleidelijk warmte aangeeft en dit tot zo’n 24 uur na het aansteken ervan.

8 tips voor een gezondere verbranding

Een haard in huis en enkele tips nodig om op een nog gezondere en meer energiezuinige manier hout te stoken? Dan zetten we voor jou enkele tips op een rijtje:

1. Stook enkel hout dat geschikt is voor jouw haard of kachel. Een kachel of haard kan in principe dan wel alles verbranden, dat betekent niet dat het verstandig is om alle hout op het vuur te gooien. Stook nooit hout dat geverfd, geïmpregneerd, gelijmd of gebeitst is. Bij dit type bewerkt hout komen zware metalen en giftige stoffen vrij. Ook papier en karton brand je best niet in je haard of kachel. Ze geven enorm veel as, maar ook rookvorming waardoor dit zelfs verboden is.

2. Stook steeds met droog hout om rook te beperken. Droog hout herken je steeds aan barsten en een loslatende schors. Na enkele jaren drogen is het hout droog genoeg om gebruikt te worden. Ga eventueel met een vochtmeter na of je hout droog genoeg is vooraleer je dit op het vuur gooit.

3. Zorg voor een hoge en schone schoorsteen die goed trekt. Vuur heeft immers zuurstof nodig. Een goed werkende schoorsteen zuigt via de haard de vereiste zuurstof aan en verwijdert de verbrandingsgassen. Het is daarom ook van het grootste belang dat je als een goede huisvader (of -moeder!) je schoorsteen laat vegen om een zo optimaal gebruik te hebben van je haard of kachel.

4. Investeer in een haard met een hoog rendement. Zo haal je het meest energiezuinige exemplaar in huis en verwarm je je woning en ruimtes efficiënt. Bovendien hebben haarden van klasse A een goed verbranding waardoor je ecologisch en klimaatvriendelijk stookt.

5. Vermijd om je haard of kachel steeds weer opnieuw aan en uit te zetten. Dit kost jouw verwarmingstoestel immers meer energie dan dat het warmte kan afgeven. Probeer om je haard of kachel steeds minstens een 3-tal uur onafgebroken te laten branden.

6. Laat je haard of kachel uit bij windstil of zeer mistig weer. De rook blijft bij dit weertype immers veel langer hangen waardoor de lucht rondom je huis erg onaangenaam kan worden.

7. Zet de luchttoevoer bij je haard of kachel helemaal open, net zoals de klep in de schoorsteen. Hoe meer zuurstof het vuur in de haard krijgt, hoe beter het hout kan verbranden, waardoor minder schadelijke stoffen in de lucht terecht komen. Wanneer ben je zeker dat je vuur voldoende brandt? Gele, gelijkmatige vlammen en weinig rook zijn een teken van goede verbranding. Merk je dat de vlammen oranje zijn en er rook aanwezig is in de haard of kachel, dan zet je best de luchttoevoer verder open.

8. Maak je vuur aan in piramidevorm. Begin met de grote, zwaardere blokken onderaan en eindig met dun hout en aanmaakblokjes bovenaan. Steek het vuur van bovenaf aan. Zo krijg je een snellere en efficiëntere verbranding die van je haard minder energie vergt.

Nieuwsgierig naar nog meer tips om energiezuinig je haard of kachel te gebruiken in huis? Contacteer ons dan zeker voor persoonlijk advies op maat.

Deel dit verhaal:

Alpha Heating gebruikt cookies om uw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken.

Bezoek ons!

“U krijgt alle toestellen en brandende opstellingen te zien. Zo hebt u een goed beeld van uw droomhaard. Onze toonzaalmedewerkers kennen elk toestel vanbinnen en vanbuiten. Stel dus gerust al uw vragen. U wil uw favoriete haard of kachel al eens in uw interieur zien? Dat kan! Alpha Heating biedt u gratis 3D-simulaties.”

we houden u warm