• Driezijdige haard

Waaraan moet je denken bij de aanschaf van een haard?

27/11/2020

Een haard uitkiezen die volledig past bij je woning? ‘t Is geen evidentie. Kies je voor een inzet- of inbouwhaard? Welk verbrandingssysteem past bij je woning? En waar in de ruimte komt de kachel te staan? Er zijn heel wat factoren waarmee je rekening moet houden. Om er zeker van te zijn dat je niks over het hoofd ziet, sommen we ze hieronder even voor je op.

Plaats in de ruimte

Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar de plaats waar de haard moet komen te staan wordt al eens over het hoofd gezien. Afhankelijk van het soort haard, kan je hem op verschillende plekken in de ruimte zetten. Bij een haard met frontaal of driezijdig vuurzicht is een centrale opstelling ideaal. Zo heb je vanuit elke positie in de kamer zicht op het vlammenspel. Valt je keuze op een hoekhaard? Die komt mooi tot zijn recht in de hoek van de kamer, maar bijvoorbeeld ook op de hoek van een wand. Er zijn vaak meer mogelijkheden dan je zelf denkt. Twijfels over waar jouw haard het beste staat? Onze vuuradviseurs helpen je op weg.

soorten_haarden
Linksboven: frontale haard; rechtsboven: hoekhaard; onder: driezijdige haard.

Hoofd- of bijverwarming?

Welke functie heeft jouw kachel? Wil je puur genieten van de gezelligheid of doet je haard bijna dienst als hoofdverwarming? Als je kiest voor een gezelligheidsvuur mag het vermogen best niet te groot zijn. Is dat wel zo, dan warmt je ruimte veel te snel op. Als gevolg kan de kachel niet op volle kracht branden, wat misschien wel zonde is. Bij gebruik als hoofdverwarming is het omgekeerde waar. Het rendement van je kachel moet dan groot genoeg zijn om de hele ruimte te verwarmen.

Gesloten verbrandingssysteem?

Elk haardvuur heeft z’n eigen verbrandingssysteem: open of gesloten. Kachels met een gesloten verbrandingssysteem halen de vereiste zuurstof extern. Dat gebeurt via een rechtstreekse verbinding naar buiten. Dit verbrandingssysteem is ideaal voor woningen die mechanisch geventileerd worden.

Kiezen voor een gashaard of elektrische haard

Haarden geven je een ultiem gevoel van gezelligheid, maar soms kunnen ze technisch niet geplaatst worden. Bij een woning zonder schoorsteen valt deze optie bijvoorbeeld weg: de rook kan namelijk niet naar buiten. Maar niet getreurd! Voor alle vuurliefhebbers biedt de elektrische haard (tegenwoordig!) een zeer mooi alternatief. Deze haardvariant is 100% elektrisch. Brandstof is niet langer nodig. Zo beperk je je CO2-uitstoot en geniet je toch van het typische haardgevoel. Bovendien kan je een elektrische haard echt óveral in huis plaatsen.

Een haard kiezen doe je dus niet zomaar. Er zijn tal van mogelijkheden wat betreft afmetingen, rendement, vlammenspel en kostprijs. Een blik in onze showroom* geeft je alvast wat inspiratie. Met al je vragen kan je bij onze experts terecht!

*Wegens de verstrengde coronamaatregelen is onze showroom momenteel gesloten. We kijken ernaar uit om jullie snel weer te ontvangen. Ondertussen kan je voor een vrijblijvende vraag terecht op onze site. Wij blijven ook telefonisch bereikbaar.

Deel dit verhaal:

Alpha Heating gebruikt cookies om uw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken.

Bezoek ons!

“U krijgt alle toestellen en brandende opstellingen te zien. Zo hebt u een goed beeld van uw droomhaard. Onze toonzaalmedewerkers kennen elk toestel vanbinnen en vanbuiten. Stel dus gerust al uw vragen. U wil uw favoriete haard of kachel al eens in uw interieur zien? Dat kan! Alpha Heating biedt u gratis 3D-simulaties.”

we houden u warm