• Tulikivi

Speksteenkachels

Aangename warmte, uren lang

Het wonder van speksteen

De speksteen van Tulikivi is een Finse zijdezachte natuursteen. Hij wordt vaak gebruikt rond haarden omdat hij 2,5 keer meer warmte kan opnemen van een gewone vuurvaste steen. Daarenboven kan speksteen de warmte 8 tot 10 keer sneller geleiden. Daardoor wordt warmte door speksteen snel opgenomen.

Daarnaast is speksteen ook een materiaal dat goed tegen sterke hitte kan. Zo is het bijvoorbeeld beter bestand tegen warmte dan gietijzer. Deze unieke eigenschappen van speksteen zijn mogelijk door het hoge gehalte aan magnesiet in de speksteen. Hierdoor kan de steen snel warmte opnemen en is deze enorm bestand tegen de hitte. Klein detail, het magnesiet in de speksteen zorgt er bijvoorbeeld voor dat speksteen magnetisch is.

De massieve speksteenkachel

Het unieke aan een speksteenkachel is zijn warmte-accumulerende werking. Door het stoken van de kachel gedurende 1 tot 4 uur, heeft een Tulikivi-speksteenkachel reeds voldoende warmte opgeslagen om de ruimte maar liefst 12 tot 24 uur op een gelijkmatige manier te verwarmen. De uiteindelijke duur is afhankelijk van de hoeveelheid steen van de kachel, deze is immers beschikbaar in verschillende gewichten.

Het tegenstroomprincipe

Een Tulikivi-speksteenkachel wordt opgebouwd volgens het gepatenteerde tegenstroomprincipe. De gassen worden na de verbranding van het hout gedwongen om eerst in de zogenoemde "tegenstroomkanalen" af te dalen, vooraleer ze via de schoorsteen worden afgevoerd. Hierdoor wordt ook nog restwarmte uit de gassen opgenomen. Dit draagt bovendien bij tot een hoge druk in de speksteenkachel, waardoor er een optimale naverbranding van de rookgassen kan gegarandeerd worden.

Tegenstroomprincipe

De kwaliteit van Tulikivi

Het Finse merk Tulikivi is wereldwijd de grootste fabrikant van speksteen en speksteenkachels. Het bedrijf heeft bovendien de belangrijkste speksteengroeven in beheer met een hoog magnesietgehalte. Hierdoor kan er steeds speksteen van de hoogste kwaliteit worden geleverd.

Vanaf de steengroeve tot in de woonkamer wordt een speksteenkachel van Tulikivi aan de strengste controles onderworpen. Enkel stenen die voldoen aan de strenge internationale ISO9001-kwaliteitsnorm worden geselecteerd voor gebruik. Dit geldt eveneens voor het verzagen van de stenen en voor alle andere andere componenten van de kachel. Zo wordt het speciale keramische glas en het (Belgische!) gietijzer van de deur streng gecontroleerd op een perfecte, constante kwaliteit.

Ook de strenge Duitste DIN-norm (inzake rendement & veiligheid) staat op elke Tulikivi-kachel. Het merk slaagt met glans in de strenge evaluatie inzake milieu en algemene gezondheid aan het keuringsinstituut van Rosenheim.

Terug naar het productenoverzicht

Waar u best aan denkt...
  • Een massieve speksteenkachel heeft een groot gewicht, de vloer moet dit kunnen dragen.

  • Een speksteenkachel werkt pas écht ideaal wanneer deze quasi dagelijks gebruikt wordt.

Merken Speksteenkachels
Tulikivi
De speksteenkachel

De massieve speksteenkachels van Tulikivi zijn warmteaccumulerende houtkachels die slechts een paar uur hoeven gestookt te worden voor minstens 24 uur warmte. De Tulikivi-speksteen is immers bijzonder goed in staat veel warmte op te slaan in een klein volume en is bovendien beter bestand tegen warmte dan metaal of gietijzer.

Dat maakt een Tulikivi enorm tijdbesparend, ideaal wanneer men een maximum aan warmte uit hout wil halen zonder slaaf te worden van de houtkachel.

Misschien wel het belangrijkste voor het wereldwijde succes van deze kachels is de behaaglijke stralingswarmte. Deze stralingswarmte biedt overigens vele gezondheidsvoordelen, in het bijzonder voor mensen met allergieën of astma. De natuurstenen kachels bieden ook extra voordelen inzake veiligheid, ook voor kinderhandjes. Zo kan men zich bijvoorbeeld niet verbranden aan de zachte warmte van speksteen.

Bekijk ons aanbod speksteenkachels

Bezoek ons!

“Uw haard of kachel bepaalt in grote mate de sfeer in uw woonkamer. Daarom krijgt u in onze ruime toonzaal veel brandende opstellingen te zien. Zo ziet u het authentieke vlammenbeeld en voelt u de warmte ook echt.
Advies nodig? Onze toonzaalmedewerkers kennen elk toestel vanbinnen en vanbuiten. En wil u de haard van uw dromen al eens in uw interieur zien? Dan maken we met alle plezier een gratis 3D-simulatie voor u.”

we zorgen voor een warme thuis