• Onderhoudstip haard winter

Maak je haard winterklaar: tips om je haard te onderhouden

29/10/2019

Door uw haard of kachel goed te onderhouden zorgt u voor gemoedsrust én gaat uw nieuw toestel langer mee. Wij geven u daarom enkele tips om uw haard, kachel en schoorsteen klaar te maken voor koude winterdagen.

Koop uw haard altijd bij een erkend specialist

Niks zo fijn als u op een ijskoude winterdag lekker kunnen opwarmen voor een warme kachel die extra gezelligheid brengt in huis. Maar echt genieten kan alleen als u op tijd begint met een goed onderhoud. Door te kiezen voor een haard of kachel van een erkend specialist (zoals Alpha Heating!), bent u zeker van een toestel dat past bij uw specifieke woning en voldoet aan de strengste normen voor rendement en uitstoot, want deze worden door een vakman steeds opgevolgd. Bij een speciaalzaak krijgt u bovendien de juiste informatie over hoe u moet stoken in uw nieuwe haard of kachel, hoe u deze moet onderhouden en welke brandstoffen geschikt zijn. Bovendien zorgt gespecialiseerd advies dat uw haard of kachel het juiste vermogen heeft voor de kamer waar u deze wil laten installeren. Op die manier draait uw warmtetoestel geen overuren.

Alles begint met een goed onderhoud van uw haard of kachel

Zelfs wanneer u uw haard of kachel niet regelmatig gebruikt, is het aangewezen om (twee)jaarlijks een check-up te laten doen door de installateur. Deze zorgt ervoor dat de eventueel ingebouwde ventilator ten allen tijde soepel (en stil!) blijft draaien, de brander in het geval van een gashaard steeds in optimale omstandigheden blijft, enzovoort. Verder controleert een vakman ook de aansluitingen van uw haard of kachel, en kan eventueel bepaalde onderdelen herstellen of vervangen, wanneer nodig. Door dit regelmatig te laten doen, blijft uw haard in topconditie, ook na vele jaren.

Uit het juiste hout gesneden

Uw houthaard of houtkachel winterklaar maken? Daar hoort eveneens de aankoop van het juiste hout bij. De juiste brandstof zorgt ervoor dat uw toestel langer zal meegaan en uw verbranding steeds optimaal verloopt. Kies voor droog en onbewerkt hout. Dit staat garant voor een volledige verbranding, minder fijn stof en uitstoot van roetdeeltjes en zorgt ervoor dat er geen toxische stoffen in de woning of de buitenlucht terecht komen. Stook nooit behandeld hout, oud papier, karton, houten platen of multiplex en geef de voorkeur aan loofhout boven naaldhout, dit omdat dit minder hars bevat. Zo stookt u op de juiste manier en met de juiste brandstoffen om uw schoorsteen zo schoon mogelijk te houden en een jarenlang zorgeloos te kunnen genieten van uw portie gezelligheid in huis.

Opnieuw beginnen met stoken? Verwarm uw haard voor!

Zorg er tenslotte voor dat u uw haard na een langere periode dat u hem niet heeft gebruikt eerst uw schoorsteen voorverwarmd. Is een schoorsteen te koud of te vochtig, dan zal deze in het begin moeilijk trekken, waardoor uw haard niet optimaal zal werken. Verwarm uw kachel dan eerst voor met een paar aanmaakblokjes die je op een bodem van het toestel simpelweg laat opbranden. Op die manier zorgt u voor wat voorverwarming van uw schoorsteen.. Steek daarna pas uw haard aan, volgens de top/down-procedure zoals we u hebben uitgelegd, of zoals deze in uw handleiding staat beschreven. Veel stookplezier!

Deel dit verhaal:

Alpha Heating gebruikt cookies om uw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken.

Bezoek ons!

“U krijgt alle toestellen en brandende opstellingen te zien. Zo hebt u een goed beeld van uw droomhaard. Onze toonzaalmedewerkers kennen elk toestel vanbinnen en vanbuiten. Stel dus gerust al uw vragen. U wil uw favoriete haard of kachel al eens in uw interieur zien? Dat kan! Alpha Heating biedt u gratis 3D-simulaties.”

we houden u warm