Milieuvriendelijk met vuur spelen doe je zo

20/11/2019

Wat is er gezelliger dan knus bij elkaar zitten voor een warme kachel of een knisperend haardvuur tijdens de koudste maanden van het jaar? Inclusief dekentje en warme chocolademelk. Er zijn weinig zaken die kunnen tippen aan de gezelligheid van een echt houtvuur in huis. Helaas zien we in het nieuws regelmatig negatieve berichten over houtverbranding. Maar wat moet jij als consument nu eigenlijk geloven? Is het verstandig om een kachel of haard te laten plaatsen? En hoe vervuilend en ongezond is hout stoken nu echt?

Haarden en kachels: milieuvriendelijk en rendabel

Het lijkt af en toe alsof de Vlaamse Overheid en de nieuwsmedia in het begin van de herfst een ware heksenjacht beginnen tegen kachels en haarden. In Vlaanderen worden we immers regelmatig geconfronteerd met laaghangende luchtvervuiling en smog. Concreet betekent dit dat de concentratie fijnstof en de hoeveelheid koolstofmonoxide in de lucht te hoog is. Bij zo’n weer geeft de Vlaamse overheid sinds kort ook een (negatief) stookadvies. Voor de ene is de uitstoot van fijnstof bij een haard of kachel inderdaad een dooddoener. Voor een ander is hout stoken net de ultieme oplossing omdat het hier gaat over een hernieuwbare energiebron die bovendien volledig CO2-neutraal is.

Hout stoken kan slecht zijn voor het milieu wanneer men met vochtig hout stookt in een oude, slecht presterende openhaard of kachel. Maar de werkelijkheid is dus een pak genuanceerder dan dat. Een zuinige houthaard of- kachel valt immers niet te vergelijken met een traditionele open haard. Een hedendaagse wagen is immers ook niet representatief voor een exemplaar van 50 jaar geleden. Zo ligt het rendement van de nieuwe generatie haarden en kachels vaak op meer dan 80%, in tegenstelling tot de oudere generatie die slechts een rendement van 15% haalde. Daardoor wordt een hogere temperatuur bereikt waardoor de verbranding vollediger verloopt en minder roetdeeltjes de lucht in worden verspreid.

Bovendien verbranden nieuwere houtkachels het hout efficiënter waardoor je niet alleen minder hout nodig hebt dan bij een oude haard, maar ze ook minder schadelijke stoffen uitstoten (tot zo’n 90% minder fijnstof) en de warmte langer binnenshuis houden. Op die manier draagt een haard of kachel op verschillende manieren bij tot een gezondere en betere leefomgeving, zeker in vergelijking met oudere systemen.

Energielabels voor je haard of kachel

Net als andere apparaten en technologieën, krijgen houthaarden en -kachels ook een energielabel toegewezen. In slechts één oogopslag weet je op die manier wat het rendement en vermogen van de haard of kachel van je dromen bedraagt en kom je de energie-impact te weten. Kies je voor een modern en zuinig exemplaar dat werkt volgens de nieuwste technologieën, dan kan je in geen tijd aan rendement winnen, stoot je tot 90% minder fijn stof uit en zorgt de moderne houtverbranding er tevens voor dat je uitstoot vijf keer minder toxisch is door de lage hoeveelheid koolwaterstoffen.

Haarden en kachels als klimaatneutrale warmtebron

In tegenstelling tot mazout, aardgas of kolen zijn brandhout en pellets een pak milieuvriendelijker als hernieuwbare brandstof. Zo is houtverbranding over zijn hele levenscyclus volledig CO2-neutraal. Bij verbranding komt er wel CO2 vrij in de lucht, maar tijdens de groei van een boom wordt door middel van fotosynthese CO2 uit de lucht opgenomen en in het hout gestockeerd. Is jouw brandhout bovendien lokaal gewonnen, is het afkomstig uit verantwoorde en duurzaam beheerde bossen of zijn je houtpellets geproduceerd uit resthout van zagerijen, dan maak je eveneens een ecologische en verantwoorde stookkeuze.

Tot slot draagt ook het stookgedrag van de eindgebruiker bij aan de milieuvriendelijkheid van haarden en kachels. Maak steeds gebruik van gedroogd hout en hardhout zoals eik en beuk, voor een tragere verbranding en meer warmte. Niet-kwalitatief of nat hout zorgt immers voor een onvolledige verbranding en een hogere uitstoot van fijn stof in de lucht. Vermijd ten allen tijde geverfd, behandeld of geïmpregneerd hout. De lijmstoffen die hierin verwerkt zijn, brengen bij verbranding enorm veel schadelijke stoffen met zich mee. Verstandig hout stoken is dus van het grootste belang.

Meer weten?

Gezellig en toch helemaal ecologisch verantwoord genieten komende winterperiode? Dat is perfect mogelijk met een goed onderhouden schoorsteen, een goede opslagplek voor droog hout én onze houthaarden, gashaarden, pelletkachels en speksteenkachels. Wil je meer te weten komen over ons assortiment, bekijken hoe milieuvriendelijk het type haard of kachel van je dromen is of wil je een bezoekje brengen aan onze toonzaal om ons assortiment te bekijken? Spring dan gerust binnen in onze showroom en vraag om advies bij onze specialisten.

Deel dit verhaal:

Alpha Heating gebruikt cookies om uw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken.

Bezoek ons!

“U krijgt alle toestellen en brandende opstellingen te zien. Zo hebt u een goed beeld van uw droomhaard. Onze toonzaalmedewerkers kennen elk toestel vanbinnen en vanbuiten. Stel dus gerust al uw vragen. U wil uw favoriete haard of kachel al eens in uw interieur zien? Dat kan! Alpha Heating biedt u gratis 3D-simulaties.”

we houden u warm