• Smart heating

Haarden en smart heating

06/03/2020

Smart is the new black en dat is eveneens het geval op vlak van energie en verwarmingstechnieken. Want in de moderne maatschappij waar domotica meer en meer alomtegenwoordig wordt en we sterker afhankelijk worden van onze smartphones en technologie, zien we dat ook verwarmen steeds vaker geautomatiseerd verloopt. En dat heeft Batibouw goed gezien. Daar ligt de focus op drie centrale thema’s, waarvan smart heating & cooling de belangrijkste innovatie vormt, vooral wanneer je aan het bouwen of verbouwen bent. Wij geven je alvast een voorsmaakje van hoe je slim kan verwarmen met de hulp van een (gas-) haard.

Efficiënter en vooral slimmer verwarmen in huis

Tijdens de laatste weken van de winter en lange donkere avonden proberen we het in huis alsnog knus en gezellig te maken. Met het hele gezin voor de haard kruipen hoort daar bij. Maar helaas is het huis nog niet altijd optimaal opgewarmd bij thuiskomst en merken we dat niet altijd de ruimte waarin we ons bevinden warm is, maar andere kamers ook meegenomen worden. Gelukkig zijn slimme woningen hierbij de oplossing van de toekomst. Een slimme woning regelt immers de temperatuur binnenshuis zo dat die steeds optimaal is voor elke kamer, en dit proactief. Op die manier kan smart heating ervoor zorgen dat jouw verwarming en ook je haard nog efficiënter worden ingezet.

Nog geen duidelijk beeld van wat smart heating, of slimme verwarming, precies is? Concreet betekent dit dat je smart devices, zoals je smartphone en smart speaker, in huis aan de slag gaan met de data die ze verzamelen over wanneer je op het werk bent, wanneer je thuis komt,... Dagelijks zend je als gebruiker immers onbewust heel wat informatie uit naar deze verschillende apparaten en geef je op die manier een inkijk in je leven en routines. Aangezien vanuit Europa, maar ook vanuit de Belgische regering, het signaal gegeven wordt dat een woning zo energie-efficiënt mogelijk moet zijn, springen heel wat energieleveranciers mee op de kar van smart heating. Maar smart heating blijft niet beperkt tot vloerverwarming of zonnepanelen, ook leveranciers van haarden kunnen intussen zorgen voor slimme toestellen. Zo zou je via smart heating zo’n 15% kunnen besparen op je energiefactuur omdat je accurater je woning kan verwarmen tot de optimale temperatuur.

Slimme gashaarden

Hoe kan je slimme verwarming mee opnemen in de (ver-) bouw (-ing) van je woning? Door te opteren voor moderne verwarmingstechnieken. Zo beschikken de gashaarden van Alpha Heating tegenwoordig over de mogelijkheid om met een eigen applicatie alle functies van die haarden te kunnen bedienen. Om veiligheidsredenen werkt deze applicatie enkel wanneer je als gebruiker aanwezig bent in je eigen wifi-netwerk, zodat de gashaard niet per ongeluk geactiveerd wordt wanneer je niet thuis bent. Maar je kan quasi in een vingerknip je haard wel via je smartphone gaan bedienen en een ruimte laten opwarmen wanneer je maar wil naar de gewenste temperatuur. Een extra troef van slimme gashaarden is dat ze eveneens aan het domoticasysteem in huis kunnen worden gekoppeld.

Ook bij pelletkachels kan de link naar smart heating gelegd worden. Hoe? Via een applicatie kan het huis eveneens voorverwarmd worden. Hierbij moet je ook verbonden zijn met een wifi-netwerk, maar kan je je haard ook van buitenshuis aansturen en commando’s geven. Enkele houthaarden beschikken tegenwoordig ook over een volledig geautomatiseerde sturing, waarbij zelfs de verbranding volledig elektronisch geregeld wordt en af te lezen is op de app die je op je smartphone installeert. Niet alleen is het dus mogelijk om je haard tijdig te laten opwarmen, ook geeft de applicatie aan wanneer je het hout moet bijvullen. Bij sommige modellen gaat smart heating zelfs nog een stapje verder en krijg je zelfs een waarschuwing wanneer het gebruikte hout in je haard niet voldoende droog is.

Slimme verwarming en koeling zorgt ervoor dat de consument zelf aan het roer staat. Een slimme haard zorgt er immers voor dat je de verwarming binnenshuis kan aanpassen naar je eigen behoeftes, dit vanop afstand en met de hulp van een tablet of smartphone. Een slim controlesysteem zorgt ervoor via een app dat kamers niet nodeloos worden verwarmd wanneer je niet thuis bent. Ook zorgt een slimme verwarming ervoor dat alles vanop een afstand gemonitord wordt.

Wil je meer te weten komen over smart heating en wat we bij Alpha Heating doen om op deze trend in te spelen? Kom er hier meer over te weten via een bezoekje aan onze showroom.

Deel dit verhaal:

Alpha Heating gebruikt cookies om uw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken.

Bezoek ons!

“U krijgt alle toestellen en brandende opstellingen te zien. Zo hebt u een goed beeld van uw droomhaard. Onze toonzaalmedewerkers kennen elk toestel vanbinnen en vanbuiten. Stel dus gerust al uw vragen. U wil uw favoriete haard of kachel al eens in uw interieur zien? Dat kan! Alpha Heating biedt u gratis 3D-simulaties.”

we houden u warm