3 tips om je haard te reinigen

27/10/2020

Nu de dagen steeds korter, kouder en donkerder worden gebruiken we ons haardvuur meer. Niks gezelliger dan je ‘s winters voor het vuur te nestelen, toch? Het frequent laten branden van je haard, vraagt echter ook om een goed onderhoud ervan. Zo voorkom je eventuele schade en defecten die brandgevaar in de hand kunnen werken. Een goede onderhoudsbeurt doet wonderen. Verleng de levensduur van jouw Alpa Heating-haard en geniet nog langer van dat knisperende vuur.

Het glas reinigen

Op het glas van een haardvuur blijft bij een niet-volledige verbranding roetaanslag achter. Dat belemmert het zicht en bevuilt de kachel. Om zo min mogelijk roetrestanten op het glas te krijgen, maak je het best gebruik van kwalitatieve houtsoorten (onder andere essen-, eiken-, berken- en elzenhout) en dien je je haard op een correcte manier te gebruiken. Stook ook enkel droog hout!

Om het glas te reinigen neem je een stukje keukenpapier of een microvezeldoekje (zeker geen schuurspons!), daarop breng je een product aan om kachelruitjes te poetsen, of gewoon wat water waarna je je doekje in de as in je haard dopt. Vervolgens wrijf je over het glasoppervlak tot de aanslag verdwijnt. Nadien kan je eventueel nog een glasreiniger gebruiken om het glas op te blinken en streepvrij te maken. Klaar? Spoel dan even na met water op een nieuw doekje zodat alle restanten van het product weg zijn.

As verwijderen

Bij houtstook zie je al snel een bodempje as liggen in de haard. Ruim dit regelmatig op, maar verwijder niet alle as. Een dun laagje werkt isolerend, dit komt de verbranding ten goede.

Om overtollige asresten te verwijderen, wacht je tot het vuur volledig is uitgedoofd. Zelfs dan kunnen asresten nog zeer warm zijn. Raak ze dus niet aan met je blote handen en gebruik vuurvast materiaal. Schep de resten bij voorkeur met een schep in een metalen emmer. De overschotten kun je recycleren door ze te gebruiken als meststof in de tuin. In as zit immers veel fosfor. Heb je geen tuin? Dan horen ze thuis bij het huishoudelijk afval.

Een propere schoorsteen doet wonderen

Een propere schoorsteen is van cruciaal belang om het gebruik van je kachel veilig te houden. Bij een eventuele verstopping kan de rook niet goed naar buiten, waardoor de haard niet goed zal functioneren en eventuele toxische stoffen blijven hangen in de haard zelf. Daarnaast wordt je kachel heel snel vuil als het rookkanaal niet schoon is. Reinig je schoorsteen daarom zeker één keer per jaar. Schakel hiervoor de hulp in van een goede schoorsteenveger. In dat laatste geval vraag je om een onderhoudsformulier.

Vergeet ook je professioneel onderhoud niet

Hoewel het meestal niet verplicht is, raden wij toch aan om (twee)jaarlijks je toestel een professioneel nazicht te geven. Je ziet het namelijk niet altijd wanneer er een probleem is met je haard. Stof kruipt ook waar je het niet kan zien. Onze specialisten controleren en verzorgen alle vitale onderdelen van je haard grondig, zodat je langdurig kan genieten van je warme investering. De zomermaanden (juni t.e.m. september) zijn de ideale moment voor zo’n onderhoud. Op onze onderhoudspagina lees je alle tarieven en formules na en reserveer je makkelijk je onderhoudsbeurt via het invulformulier.

Deel dit verhaal:

Alpha Heating gebruikt cookies om uw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken.

Bezoek ons!

“U krijgt alle toestellen en brandende opstellingen te zien. Zo hebt u een goed beeld van uw droomhaard. Onze toonzaalmedewerkers kennen elk toestel vanbinnen en vanbuiten. Stel dus gerust al uw vragen. U wil uw favoriete haard of kachel al eens in uw interieur zien? Dat kan! Alpha Heating biedt u gratis 3D-simulaties.”

we houden u warm